Αναλαμβάνω την ευθύνη για ό,τι κάνω και σκέφτομαι

Αναλαμβάνω την ευθύνη για ό,τι κάνω και σκέφτομαι

Oktober 4, 2022 0 Von admin

Απλότητα συνεχίζει να είναι ο λόγος μου για αυτόν τον μήνα, καθώς πλοηγούμαστε κάθε μέρα μέσα σε αυτές τις σκοτεινές και δύσκολες μέρες. Όπως πολλοί άλλοι, έχω περιορίσει σοβαρά την πρόσληψη ειδήσεων, διασφαλίζοντας ότι γνωρίζω αρκετά λογικό και ασφαλές και συνειδητοποιημένοαλλά όχι τόσο που να γεμίζει το κεφάλι μου αρνητικότητας, φόβου και ψυχικού θορύβου.

Η απλότητα με κρατά προσγειωμένη σε μικρά και απλά πράγματα που μου δίνουν τη δυνατότητα ζήστε καλά και ευγενικά σήμερα.

Αρκετά.

Η απλότητα μου επιτρέπει επίσης να αναλαμβάνω την ευθύνη.

Η ανάληψη ευθύνης είναι μια επανειλημμένη επωδός μου. Και δένει με την απλότητα γιατί η απλότητα μου δίνει κουράγιο να δω τι μπορώ να κάνω παρά να είσαι εντελώς συγκλονισμένος από όλα αυτά που δεν μπορώ.

Το θέμα της ανάγκης ανάληψης ευθύνης ήρθε στην προσοχή μου σε σχέση με την πανδημία από δύο εξαιρετικές πηγές αυτή την εβδομάδα: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Πάπας.

Ο Δρ Μάικ Ράιαν από το Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ είπε τα εξής:

Ο ιός δεν έχει εγκέφαλο. Εμείς είμαστε με το μυαλό

Απλή, αλλά βαθιά αλήθεια. Η συνάδελφός του Δρ Maria Van Kerkhove, η Τεχνική Υπεύθυνη για τον COVID-19 (φανταστείτε την ευθύνη να έχετε αυτή τη δουλειά…..) συνέχισε λέγοντας το εξής:

Αυτή τη στιγμή έχουμε εργαλεία που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση. Ολοι στον πλανήτη πρέπει να καταλάβει ότι έχουν ένα ρόλο να παίξουν. Όπου κι αν ζείτε, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που έχετε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, μπορείτε να είστε μέρος του σπάζοντας τις αλυσίδες μετάδοσης».

Μπορείτε να δείτε το κλιπ εδώ.

Κοιτάξτε τον εαυτό σας και αναλάβετε την ευθύνη για αυτό που μπορείτε να κάνετεΤώρα δεν σας κάνω όλο το κήρυγμα. Δεν έχω δικαίωμα. Αλλά νομίζω ότι το Ο ΟΠΟΙΟΣ έχουν εύλογο δικαίωμα να μας το υπενθυμίζουν δική μας προσωπική ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμετι είναι μέσα στις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε αυτή τη φρικτή κατάσταση.

ο Πάπας στο μήνυμα του για την Πρωτοχρονιά μίλησε για όσους κάνουν ό,τι μπορούν, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ιστορία του Καλού Σαμαρείτη. Το νόημα μπορεί να βρεθεί στη μέση αυτής της πανδημίας:

…αυτό της πρόκλησης συμπόνιας μέσα μας και της πρόκλησης στάσεων και χειρονομιών εγγύτητας, φροντίδας και αλληλεγγύης».

Όλοι μπορούμε να επιλέξουμε να το κάνουμε αυτό – να νοιαζόμαστε, να δείξουμε αλληλεγγύη, να κάνουμε αυτό το επιπλέον μίλι «για να κάνουμε το βάρος αυτής της δοκιμασίας πιο υποφερτό στους άλλους».

Αναλάβετε την ευθύνη για αυτό που έχετε στο κεφάλι σας.

Μέσα σε όλη την αρνητικότητα, τον φόβο και το άγχος που μας περιβάλλουν, αυτή είναι μια άλλη σημαντική επιλογή. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την κατεύθυνση προς την οποία μας οδηγούν οι σκέψεις μας. Εμείς και μόνο εμείς επιλέγουμε αυτό που έχουμε στο κεφάλι μας. Οπως και αυτό το άρθρο λέει«Κανείς δεν μπορεί να πατήσει τα κουμπιά σου επειδή εσύ είσαι ο κατασκευαστής κουμπιών!».

Φανταστείτε να επιλέγετε κάθε μέρα για να εστιάσετε σε αυτό που είναι καλό, αληθινό, ευγενές, σωστό, υπέροχο, αξιοθαύμαστο και αξιέπαινο. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα είναι η μέρα σας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει να αρνηθούμε όλα όσα υπάρχουν γύρω μας που είναι δύσκολα, επώδυνα, άσχημα, λάθος, βλαβερά, δυσάρεστα. Όταν όμως γεμίζουμε το μυαλό μας μόνο με τέτοια πράγματα (επιστροφή στον περιορισμό της πρόσληψης ειδήσεων) κατεβαίνουμε γρήγορα σε ένα σκοτεινό και ανήσυχο μέρος.

Υπάρχει πάντα κάτι γύρω μας σημείωση που είναι αξιέπαινη – είτε είναι η θυσιαστική και εγκάρδια υπηρεσία κάποιου στην πρώτη γραμμή είτε ενός δασκάλου που γνωρίζετε, ένα απλό χαμόγελο και μια ευγενική χειρονομία από έναν φίλο ή έναν ξένο, ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Η ευθύνη μας είναι να επιλέγω τι σκεφτόμαστε και να το επιτρέψουμε υπαγορεύουν την ψυχική μας ευεξία. Αυτό με τη σειρά του μας ωθεί να δείχνουμε πιο εύκολα καλοσύνη και γενναιοδωρία στους γύρω μας όπως εμείς μοιράσου το καλό παρά να εγκλωβιστείς στο κακό.

Αυτά τα λόγια έγκρισης για να σκεφτούμε τι είναι καλό κλπ; Ω ναι, γράφτηκαν αρχικά στη Βίβλο, στο βιβλίο των Φιλιππίνων. Αλλά είτε έχετε βάση πίστης είτε όχι, αυτές οι λέξεις αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου και κάνουν ξεκάθαρη κοινή λογική.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, κάθε μέρα επιλέξτε απλώς να αναλάβετε την ευθύνη για το τι μπορείτε να ΚΑΝΕΤΕ και τι μπορείτε να ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ.

Και είθε να γνωρίζετε ειρήνη και ελπίδα κάθε μέρα.