Διασημότητες, Ομάδες Πρόνοιας και Βουλευτές καλούν να σταματήσουν τα κλουβιά για τις ωοτόκες όρνιθες

Διασημότητες, Ομάδες Πρόνοιας και Βουλευτές καλούν να σταματήσουν τα κλουβιά για τις ωοτόκες όρνιθες

Mai 16, 2022 0 Von admin

Ο υπουργός Εξωτερικών George Eustice ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η DEFRA θα πραγματοποιήσει πρόσκληση για αποδεικτικά στοιχεία για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της απαγόρευσης στα κλουβιά για κότες μέχρι το τέλος του έτους. Το RSPCA, το Conservative Animal Welfare Foundation και το The Humane League UK ετοίμασαν επιστολή προς τον Υπουργό καλώντας τον να ξεκινήσει την προτεινόμενη διαβούλευση. Διάβασε το γράμμα εδώ:

Αρκετοί βουλευτές υπέγραψαν την επιστολή, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή Henry Smith, ο οποίος οδήγησε ένα ιδιωτικό νομοσχέδιο των μελών του Bill-Beatrice να τερματίσει τα κλουβιά για ωοτόκες όρνιθες.

Η κοινή επιστολή υπεγράφη από διασημότητες όπως η Lucy Watson, η ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Kirsty Gallacher, ο ηθοποιός Peter Egan, ο κτηνίατρος Marc Abraham OBE και ο James Dunmore. Υπέγραψαν επίσης 13 φιλανθρωπικά ιδρύματα για τα ζώα,

Η επιστολή συμπίπτει με την 1η επέτειο του Σχεδίου Δράσης της DEFRA για την Ευημερία των Ζώων, το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο μεταρρυθμίσεων σχετικά με τη χρήση κλουβιών για ωοτόκες όρνιθες. Η επιστολή έχει υποστήριξη από οργανισμούς όπως οι APGAW, CIWF, HSI UK, Four Paws και Ισότητα των Ζώων.

Σχεδόν 14 εκατομμύρια κοτόπουλα έχουν κολλήσει σε κλουβιά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το 76 τοις εκατό των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι η απαγόρευση των κλουβιών πρέπει να είναι προτεραιότητα. Τα κλουβιά είναι απίστευτα απάνθρωπα και περιορίζουν την κίνηση των κότας. Αυτό επηρεάζει την ευημερία τους και υφίστανται ψυχολογική και σωματική βλάβη σε περιβάλλοντα κλωβούς κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής τους.

Η Lorraine Platt, συνιδρυτής του Conservative Animal Welfare Foundation, δήλωσε: «Κάθε χρόνο 14 εκατομμύρια κότες κρατούνται σε μικροσκοπικά κλουβιά με σχεδόν αρκετό χώρο για να ανοίξουν τα φτερά τους. Αυτό είναι απαράδεκτο για ένα έθνος που υπερηφανεύεται για τα ισχυρά πρότυπα ευημερίας των αγροκτημάτων».
«Αν και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των εμπόρων λιανικής που πρωτοστατούν στην απελευθέρωση από κλουβιά, εξακολουθούμε να υπολογίζουμε ότι μετά από αυτές τις δεσμεύσεις θα παραμείνουν 8 εκατομμύρια κότες εγκλωβισμένες σε κλουβιά για όλη τους τη ζωή. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει καλύτερα τη νομοθεσία με το πολιτικό, κοινό και το συναίσθημα των λιανοπωλητών και να ξεκινήσει τη σχεδιαζόμενη διαβούλευση τώρα, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να απαγορεύσουμε τις ωοτόκες όρνιθες από τη ζωή πίσω από τα κάγκελα».

Η επιστολή πρωτοστατήθηκε από το The Humane League UK, το RSPCA και το Conservative Animal Foundation ως μέρος της εκστρατείας της Beatrice, η οποία στοχεύει να απαγορεύσει τα κλουβιά για τις κότες.

Σύνδεσμοι πολυμέσων: Διασημότητες, φιλανθρωπικά ιδρύματα για την ευημερία των ζώων και βουλευτές υπογράφουν επιστολή για να απαιτήσουν να σταματήσουν τα κλουβιά για κότες – Ένας πράσινος πλανήτης

Μάθετε περισσότερα εδώ για την εκστρατεία Beatrice για την απαγόρευση των κλουβιών για ωοτόκες όρνιθες:

1. Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε τα κλουβιά με μπαταρίες το 2012. Τα λεγόμενα εμπλουτισμένα κλουβιά, τα οποία περιορίζουν σοβαρά τη φυσική συμπεριφορά των ορνίθων και προκαλούν σημαντική βλάβη, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν.

 1. Υπάρχουν περίπου 14 εκατομμύρια ωοτόκες όρνιθες σε εμπλουτισμένα κλουβιά στο Ηνωμένο Βασίλειο (35% της συνολικής αλυσίδας εφοδιασμού). Υπολογίζουμε ότι 4 έως 8 εκατομμύρια ωοτόκες όρνιθες θα παραμείνουν σε κλουβιά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2025, ακόμη και αν οι εταιρικές δεσμεύσεις χωρίς κλωβούς συνάντησε
 2. Υπάρχει σημαντική υποστήριξη από το κοινό, τη βιομηχανία και την πολιτική για μια νομοθετική απαγόρευση των κλωβών. Όλα τα κορυφαία σούπερ μάρκετ έχουν δεσμευτεί να λειτουργούν χωρίς κλουβιά. Μεγάλες εταιρείες όπως οι Greggs, Nestlé και Nando’s ζήτησαν από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τα κλουβιά και πάνω από 90.000 άτομα έχουν υπογράψει μια αναφορά για αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των Joanna Lumley, Peter Egan και Bill Bailey. Αν και είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα στηρίξει τους αγρότες στην Αγγλία για να απομακρυνθούν από τα κλουβιά, είναι καιρός το ΗΒ να εδραιώσει τη θέση του ως παγκόσμιος ηγέτης στην καλή διαβίωση των ζώων, απαγορεύοντας εντελώς τα κλουβιά για τις ωοπαραγωγικές όρνιθες.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ

 1. Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε τους κλωβούς με μπαταρίες το 2012, αλλά δεν απαγόρευσε τους λεγόμενους εμπλουτισμένους κλωβούς. Αυτά είναι μεγαλύτερα από τα συμβατικά κλουβιά μπαταριών, αλλά, σύμφωνα με την RSPCA, «αποτυγχάνουν να καλύψουν σωστά τις φυσικές ή συμπεριφορικές ανάγκες των κότας. Παρέχουν έναν απαράδεκτα περιορισμένο χώρο ανά πουλί. περιορίζουν σοβαρά πολλές σημαντικές σωματικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, το πέταγμα και το χτύπημα φτερών. και μην επιτρέπετε το ασυγκράτητο κούρνιασμα και το λούσιμο της σκόνης. Ο σοβαρός περιορισμός της ικανότητας άσκησης των ορνίθων είναι πιθανό να οδηγήσει σε απογοήτευση, αδυναμία των οστών και οστεοπόρωση – σαφείς δείκτες κακής ευημερίας».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 1. Ο βουλευτής Χένρι Σμιθ παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον εγκλωβισμό (απαγόρευση) κότας στη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς αντιρρήσεις στις 22 Σεπτεμβρίου 2021. Το νομοσχέδιο αναφέρεται συνήθως ως Νομοσχέδιο της Βεατρίκης από τη λέξη Beatrice την κότα που σώθηκε από ένα κλουβί.
 2. Το Εργατικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το SNP και το Κόμμα των Πρασίνων έχουν αναλάβει μανιφέστο ή άλλες δεσμεύσεις να απαγορεύσουν τα κλουβιά για τις κότες. Το Σχέδιο Δράσης της DEFRA για την Ευημερία των Ζώων 2021 αναφέρει «θα εισαγάγουμε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των εκμεταλλεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της χρήσης κλουβιών για ωοτόκες όρνιθες». Οι κυβερνήσεις της Ουαλίας και της Σκωτίας έχουν επίσης δεσμευτεί να επανεξετάσουν τη χρήση κλουβιών για ζώα φάρμας.

ΚΟΙΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

 1. Το 2020, η Compassion in World Farming δημοσίευσε μια δημοσκόπηση της YouGov η οποία διαπίστωσε ότι το 88% του βρετανικού κοινού πιστεύει ότι η χρήση κλουβιών στην εκτροφή είναι σκληρή για τα ζώα και μια αναφορά στον ιστότοπό τους που ζητά την απαγόρευση των κλουβιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επί του παρόντος 636.000
  υπογραφές. Η αναφορά Humane League UK (THL UK) και η αναφορά του Conservative Animal Welfare Foundation, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, έχει ήδη πάνω από 90.000 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων των Joanna Lumley, Bill Bailey, Peter Egan και Shaun Ryder.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

 1. Όλα τα κορυφαία σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δεσμευτεί να πωλούν αυγά χωρίς κέλυφος έως το 2025 και όλα, εκτός από την Ισλανδία, έχουν ήδη καταργήσει σταδιακά τα αυγά κλουβιού από τα συστατικά της επωνυμίας τους ή έχουν σαφείς δεσμεύσεις να το κάνουν. Εννέα μεγάλες εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Nestlé, Greggs, Nando’s, Premier Foods και Compass Group UK&I δημοσίευσαν μια δήλωση τον Οκτώβριο του 2021 ζητώντας την απαγόρευση των αυγών από κότες που βρίσκονται σε κλουβί.
 2. Οι μεγάλες εταιρείες στον τομέα των εστιατορίων, της κατασκευής και της εστίασης έχουν επίσης δημόσιες δεσμεύσεις για μετάβαση σε 100% χρήση αυγών χωρίς κλουβί έως το 2025. Τα εστιατόρια Pizza Express, KFC και Pret a Manger ήδη προμηθεύονται μόνο αυγά χωρίς κλουβί με πάνω από 75% ο κλάδος δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Το 71% των συσκευαστών αυγών είναι επίσης χωρίς κλουβιά, έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι θα είναι χωρίς κλουβιά έως το 2025 ή έχουν δηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να γίνουν μια επιχείρηση χωρίς κλουβί, σύμφωνα με έρευνα της THL UK.

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

 1. Η DEFRA ανακοίνωσε πρόσφατα λεπτομέρειες για ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων που ονομάζεται Animal Health and Welfare Pathway, το οποίο θα προσφέρει στους αγρότες κίνητρα για να βελτιώσουν την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από τη χρήση κλουβιών για κότες. Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, αλλά αυτές οι επιδοτήσεις δεν είναι διαθέσιμες για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και, χωρίς νομοθετική απαγόρευση, δεν θα είναι επαρκείς για να τερματιστεί η χρήση κλουβιών για ωοπαραγωγικές όρνιθες.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
1. Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να απαγορεύσουν τα κλουβιά για ωοτόκες όρνιθες. Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία έχουν ήδη απαγορεύσει τα κλουβιά για τις κότες. Το 2021, η Νεβάδα έγινε η ένατη Πολιτεία των ΗΠΑ που έκανε το ίδιο και η ΕΕ δεσμεύτηκε να καταργήσει σταδιακά τα κλουβιά για όλα τα ζώα έως το 2027. Είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να μην μείνει πίσω και να θεσπίσει νομοθεσία για τον τερματισμό των κλουβιών για τις ωοπαραγωγικές όρνιθες. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να απαγορεύσει τα κλουβιά για τις κότες για να εδραιώσει την ιδιότητά του ως παγκόσμιου ηγέτη στην καλή διαβίωση των ζώων και να προστατεύσει τους παραγωγούς υψηλότερης καλής μεταχείρισης από τον ανταγωνισμό με εταιρείες χαμηλότερης ευημερίας.