BBC: Εκτροφή ζώων σε κλουβιά: Η ΕΕ στοχεύει να τερματίσει την πρακτική μέχρι το 2027

BBC: Εκτροφή ζώων σε κλουβιά: Η ΕΕ στοχεύει να τερματίσει την πρακτική μέχρι το 2027

Juli 1, 2021 0 Von admin

Από το BBC:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα εργαστεί για τη θέσπιση νέων νόμων για τη σταδιακή κατάργηση της εκτροφής ζώων σε κλουβιά σε ολόκληρο το μπλοκ.

Έρχεται μετά από μια αναφορά που ζητούσε τον τερματισμό του αμφιλεγόμενου συστήματος που συγκέντρωσε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια ονόματα.

Τα κουνέλια, οι νεαρές κότες, τα ορτύκια, οι πάπιες και οι χήνες θα επηρεαστούν από τις αλλαγές.

«Τα ζώα είναι αισθανόμενα όντα και έχουμε ηθική, κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες στο αγρόκτημα για τα ζώα αντικατοπτρίζουν αυτό», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

Η νέα νομοθεσία θα προταθεί έως το 2023 και οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το 2027.

Οι ωοτόκες όρνιθες, οι χοιρομητέρες και τα μοσχάρια καλύπτονται ήδη από τους κανόνες της ΕΕ για τους κλωβούς, αν και οι όρνιθες επιτρέπεται επί του παρόντος να στεγάζονται σε «επιπλωμένα» συστήματα κλουβιών. Αυτά είναι πιο ευρύχωρα από τα σφιχτά συσκευασμένα κλουβιά μπαταριών, τα οποία απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ το 2012, ωστόσο οι ερευνητές κοινωνικής πρόνοιας βρήκαν αγροκτήματα σε πολλές χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν το 2015.

Μπορούν ποτέ τα αιχμάλωτα ζώα να επιστρέψουν πραγματικά στην άγρια ​​φύση;

Η ανακοίνωση της Επιτροπής έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εκλέγεται από πολίτες της ΕΕ, ψήφισε επίσης υπέρ της απαγόρευσης μετά την αναφορά στο τέλος της εποχής του κλωβού.

Το κοινοβούλιο είπε ότι υπήρχαν «σοβαρές ανησυχίες» για το πώς στεγάζονταν ορισμένα ζώα, με μερικά να μην μπορούν καν να σταθούν ίσια, να τεντωθούν ή να γυρίσουν.

Η ΕΕ έχει μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων στον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση του End the Cage Age, το 94% των εκτρεφόμενων κουνελιών του είναι επί του παρόντος εγκλωβισμένοι, όπως και το 49% των κότες του και το 85% των χοιρομητέρων του.

Υπάρχει επίσης έκκληση για νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης πάπιων και χήνων για την παρασκευή της γαλλικής λιχουδιάς φουά γκρα.

Οι χώρες της ΕΕ δείχνουν ήδη υποστήριξη για τις αλλαγές. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα απαγορεύσει μονομερώς τις όρνιθες σε κλουβιά έως το 2025, με μόλις το 6% του σημερινού πληθυσμού των ορνίθων της να ζει σε κλουβιά, σύμφωνα με το Ίδρυμα Albert Schweitzer.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει επίσης δεσμευτεί να απαγορεύσει τις όρνιθες σε κλουβιά, ενώ η Αυστρία και το Λουξεμβούργο τις έχουν απαγορεύσει εντελώς.

Οι αλλαγές θα καθορίζονται ανά είδος και θα ενθαρρύνουν εναλλακτικές λύσεις αντί της εκτροφής σε κλουβιά για τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ζώου.

Οι αγρότες θα υποστηριχθούν μέσω κρατικών επιδοτήσεων, ώστε να μπορούν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και να λάβουν ενημερωμένη εκπαίδευση.

Και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να συμφωνήσουν με τη νομοθεσία για να ψηφιστεί και στη συνέχεια μεμονωμένες χώρες θα είναι υπεύθυνες για την επιβολή των νέων κανόνων.

Τέλος.

Το Conservative Animal Welfare Foundation σχολίασε αυτό το άρθρο. Ο συνιδρυτής Chris Platt είπε:

«Τώρα χρειαζόμαστε το Ηνωμένο Βασίλειο να τερματίσει τα κλουβιά για τα ζώα φάρμας και θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε για αυτό»